donderdag 1 juli 2010

Wat zeggen de anderen?

Een rondje langs de voorspellingen op het internet:

Goal.com: 2-1 Brazil
Yahoo.com: 2-1 Brazil
thesportscampus.com: 2-1 Brazil
associatedcontent.com: 4-2 Brazil
a2bworldcup.com: 3-1 Brazil
footbo.com: 1-0 Brazil
allheadlinenews.com: 3-2 Brazil
nesn.com: 3-2 Brazil
livegoals.com: Brazil to win.
sportsillustrated.cnn.com: Predicted winner: Brazil
ESPN.com: Brazil look by far the most likely to progress.
worldcup2010southafrica.com: Brazil look like they could get better and history tells us that the Dutch will fail.
voxy.co.nz: My head says Brazil but my heart says the Netherlands
Betonworldcup2010.com: if Holland can keep the ball in Brazil’s end of the pitch and attack instead of sit back, they could pull off a 2-1 win.
bleacherreport.com: 3-2 Netherlands (after extra time)

Ik ben niet de enige

Er zijn meer Nederlanders in dit land hier. En het onverschrokken optimisme viert ook bij hen de boventoon. Hoewel de vertegenwoordiger van de ambassade hier wel gewag maakt van een slechte staat van dienst tegen Brazilie. Plaats van handeling, een cafe in Tel Aviv waar de Nederlandse gemeenschap gewoontegetrouw de wedstrijden van Nederland komt kijken. En waar de TV natuurlijk graag een item over maakt.Ik word elke keer weer uitgenodigd om in dit cafe naar de wedstrijd te komen kijken, maar daar brand ik mijn vingers maar liever niet aan.

Gokverslaving

Een voetbalsupporter, zelfs van de zwakste ploeg, mag hopen op iets moois. In voetbal kan alles gebeuren en daarom heeft het altijd zin om te blijven hopen. Het brengt je ertoe om altijd te blijven investeren in je geloof dat jouw elftal de mooiste prijs haalt.

Ook als het tien keer fout gaat, de volgende wedstrijd kan weer anders zijn. De bal heeft geen geheugen en de kleinste details kunnen een wedstrijd doen kantelen. En dus moet je altijd doorgaan. En op die manier is de toewijding voor je team als een gokverslaving.

En dat betekent dus ook dat je altijd je inzet moet verhogen. Wil het vorige verlies goedgemaakt worden, moet de volgende winst veel groter en eclatanter uitpakken. En zoals er voor een verslaafde geen veilig gokken bestaat, kan er geen veilig WK volgen voor zieken zoals ik zijn.