maandag 5 juli 2010

Dit is geen formaliteit

Twee jaar geleden, na een formidabele start in Euro 2008, ontmoette ons elftal de Russen, die moesten we kunnen hebben. Toen het niet meteen goed liep, ontspoorde het spel van onze jongens en werd het niks. Ik ben bang voor een vergelijkbaar nonchalante zelfoverschatting in de wedstrijd tegen Uruguay.

Deze wedstrijd is geen formaliteit. Het is geen pot die we wel even winnen. De Uruguayanen laten zich niet zomaar van het veld schuiven.

Het zou geheel in stijl zijn en conform het principe dat Oranje me kapot laat gaan op het ergste moment als het juist hier gebeurt. Ik geloof dat nu verliezen pijnlijker zal zijn dan in de finale. Want verliezen van Duitsland of Spanje, hoe jammer ook, dat mag nog. Van Uruguay, met de haven in zicht, dat is de totale verspilling van een geslaagde campagne.

Oh wee...

Uruguay in de halve finale

De laatste keer dat Uruguay een halve finale speelde was in 1970. Deze wedstrijd ging tegen het Brazilie van Pele en let op hoe Uruguay op voorsprong komt.

Verder zie je hoe Pele een strafschop probeert te versieren en meteen daarna zie je hoe hij een uittrap van de keeper meteen pareert en bijna scoort. Ten slotte is er een beroemde truc waarmee hij de keeper omspeelt, de bal gaat rechts, Pele links en het wordt (opnieuw) net geen doelpunt.Andere hoek, betere kleuren, maar een kortere samenvatting.

Geschiedenis

Wanneer speelde Nederland ooit tegen Uruguay? De enige partij die ik me kan herinneren en de enige die ik kon vinden op het net was de confrontatie uit 1974. Dat herinner ik me als een ijzersterk optreden van Oranje, maar let op hoeveel kansen Nederland krijgt en verprutst.