zondag 4 juli 2010

De komende voorspelling

Ik durf niets tegen mijn collega te zeggen. Hij heeft wel een keer gefronst toen ik al voor de derde keer zijn palmnoten verzameling fotografeerde met mijn mobiele telefoon. Het is jammer dat ik het niet eerder gedaan heb, maar het duurde even voordat ik het patroon doorhad.

Na de wedstrijd tegen Kameroen begon ik voro het eerst een verband te zien met de prestaties van het Nederlands elftal. Opeens had hij een van de noten uit zijn verzameling gepeld en lagen er een glanzend schone en vijf ongepelde noten. He, dacht ik, dat is precies het doelsaldo van Oranje.

En vlak voor de wedstrijd tegen Slowakije lag er opeens dit:


Zeven om twee, zou dat betekenen dat Oranje met 2-1 gaat winnen? En jawel. Dus dan ook maar meteen opletten hoe de stand is voordat de wedstrijd met Brazilie begon:


Negen om drie. Weer een uitslag van 2-1 in het voordeel van de onzen - toen heb ik er maar meteen over geschreven - De voorspellende palmnoten. Maar daarmee is de aandacht verhevigd. Hoewel Oranje niet elke dag speelt, maakt mijn collega wel bijn elke dag een ommetje langs zijn favoriete palm. En zo kwamen er vandaag weer twee noten bij.


Afwachten hoe het verder gaat, morgen en overmorgen, maar op deze manier staan we al met 2-0 voor.

Waar kwam het vandaan?

Wat kan er nog nabeschouwd worden over de match tegen Brazilie? Zeker door een niet-kenner zoals ik. Mijn lezers hebben echter gevraagd of ik wil terugkijken op de wedstrijd met het lijstje rampen dat ik oplepelde op woesndag: Hoe gaat het verkeerd? Welke van die kwalen speelden op en wie werd er door getroffen?

Het eerste doelpunt
Ik dacht, wie het eerst scoort die wint. Nederland werd door dit scenario getroffen, maar vocht terug en met succes

Aanslag
Hoewel Arjen Robben bekwaam kan duikelen, werden er toch ook heel wat aanslagen op hem gepleegd. Bastos had al drie keer geel kunnen krijgen, maar haalde de wissel met maar een kaart op zak. Kortom, een scenario waar Nederland onder had te lijden, maar niet cruciaal.

Melo en Cesar zitten mis - doelpunt Sneijder
Eigen doelpunt
Een dag lang dacht ik dat Brazilie hierdoor getroffen werd, maar uiteindelijk heeft de FIFA besloten dat niet Felipe Melo, maar Sneijder het tweede doelpunt heeft gemaakt.

De conclusie moet zijn dat onze jongens toch niet de zwakke mentaliteit hebben waar ik voor gevreesd heb. Of?

Het is een ding om tot het gaatje te gaan in een wedstrijd tegen de kampioen der kampioenen. Ook als je achterstaat en ondanks een fel gevecht verliest, hoef je niet om te gaan met twijfels over fundamenteel falen, of over gerechtvaardigde resultaten.

Dat is heel anders tegen een zwakkere tegenstander. Daarmee wil ik zeggen dat wellicht meer nog dan Brazilie, Uruguay een test voor de Nederlandse mentaliteit zal zijn.