woensdag 26 mei 2010

Plaatsvervangende Schaamte

Er staat vandaag een interessante gastcolumn in Voetbal International van Jaap Urban uit Groningen.

Hij schrijft onder meer:
Wedstrijden kijken doe ik alleen of met een beperkte groep mensen die wel van voetbal, maar niet van carnaval houden. Daarnaast geniet ik ook van andere landen die goed voetbal laten zien. Dan blijft er ook na de onvermijdelijke (te) vroege uitschakeling van Nederland nog wat te genieten over.

En daar meen ik te zien dat hij met hetzelfde probleem als ik worstelt en probeert de aanvankelijke extase te vermijden en te blijven genieten ook als de onzen niet meer in het toernooi zitten.

Er zullen nog velen zoals Jaap Urban zijn, maar zouden ze niet ook een beetje (erg) balen als Nederland eruit ligt? Sterker nog, is het geschrevene misschien een manifest van wat Urban probeert te vermijden. Wat doen de woorden onvermijdelijke uitschakeling daar in samenhang met te vroeg, anders dan het schrikbeeld te bezweren van de kater na de uitschakeling. Het carnaval waar Urban uiterlijk niet aan meedoet, speelt zich misschien wel af in zijn hart. Zo vergaat het in ieder geval mij en dat innerlijke carnaval is veel sterker dan die uiterlijke oranje polonaise - dat zal Urban ongetwijfeld met me eens zijn.

Kwartfinale tegen Brazilië - Scenario's (1)

Ooit bedacht ik dat Nederland op een WK de kwartfinale moet halen, wil je van een geslaagd WK kunnen spreken. Dat dat gebeurde in 1994 en in 1998, nam niet weg dat ik er toch de pest in had dat we niet verder kwamen dan we kwamen. De kater slaat immers altijd toe. Maar de misere na 2006, de schoppartij met Portugal in de tweede ronde, was zeker veel erger.

Bij het dromen van scenario's kom ik in voor 2010 (met mijn spreadsheet) ook tenminste in de kwartfinale terecht en die kwartfinale zal op 2 Juli om 16 uur in Nelson Mandela Bay plaatsvinden. Tegenstander zal Brazilië zijn. En we komen daar aldus.

In de poule spelen onze jongens achtereenvolgens tegen Denemarken (14 Juni), Japan (19 Juni) en ten slotte Kameroen (24 Juni). Oranje wint de poule en stroomt door naar de tweede ronde met op 28 Juni een wedstrijd tegen de nummer 2 uit de poule die door Italië gewonnen gaat worden. Deze nummer twee is Paraguay of Slowakije en die schuiven we vanzelfsprekend ook gewoon aan de kant.

Brazilië is natuurlijk eveneens winnaar van de poule en heeft in de tweede ronde de nummer twee uit de poule van Spanje ontmoet. Of het nu Chili, Zwitserland of Honduras is, we gaan er van uit dat de Brazilianen daar wel weg mee wisten. En zo stuiten ze dus in de kwartfinale op ons.

En dan mogen we al tevreden zijn. Maar zo zal het natuurlijk niet werken. Eenmaal daar, wil je natuurlijk winnen ook. Zoals in 1998 tegen Argentinië, en de halve finale halen. En als het aan de gefantaseerde scenario's ligt...