zaterdag 5 juni 2010

Neerlands avontuur in Zuid-Afrika - Scenario's (3.2)

De late gelijkmaker van Morimoto tegen Denemarken betekende dat Nederland opeens de groep gewonnen had en de Denen de tweede plaats pakten en dat kwam ze eigenlijk wel goed uit. In groep F had zich namelijk een sensatie voltrokken. Ten eerste hadden de Slowaken verloren van Nieuw-Zeeland, maar daarvoor hadden ze zich gerevancheerd met overwinningen op Paraguay en in de laatste wedstrijd op Italië. De Italianen, konden zich dit verlies permitteren, maar het gevolg was wel een tweede plaats in de poule.

Group F PL W DRAW L GF - GA PNT
Slovakia 3 2 0 1 3 - 2 6
Italy 3 1 1 1 6 - 2 4
Paraguay 3 1 1 1 5 - 5 4
New Zealand 3 1 0 2 3 - 8 3

Derhalve moet Oranje in de tweede ronde meteen al aan de bak tegen de regerend wereldkampioen. De Italianen zijn gebrand op een dubbele revanche, niet alleen willen ze de blamerende 3-0 van Euro 2008 uitwissen, ze willen ook na de smadelike nederlaag tegen Slowakije bewijzen dat ze er staan. Met hartstochtelijk voetbal beginnen ze aan de wedstrijd en schieten er meteen al twee in. Bij het tweede doelpunt raakt Stekelenburg geblesseerd, net als Schrijvers in 1978.

Nederland laat zich echter ook niet onbegtuigd. Na het eerste Italiaanse doelpunt maakt Van der Vaart al snel gelijk en ook de tweede voorsprong van de Italianen wordt, door Van Persie, nog voor rust geëgaliseerd. Daarna volgt een tweede helft waarin geen van beide ploegen meer tot scoren komen.

Al vroeg in de verlenging maakt de invaller Huntelaar 3-2 en lijkt het weer goed te gaan. Echter, in de tweede helft van de verlenging komen de Azurri op 3-3 en zelfs op 3-4. Er volgt een wanhoopsoffensief van Oranje. Een afstandsschot van De Jong wordt geraakt door een verdediger en zo wordt het 4-4. De voorbereidingen voor penalties worden al genomen als vlak voor tijd Elia in het strafschopgebied wordt neergelegd. Van Persie scoort via de strafschop die wordt toegekend. Nederland - Italië 5-4 na verlenging.