donderdag 10 juni 2010

Voor de poorten van de hel - Scenario's (3.7)

Wie herinnert zich de finale van '88? De manier waarop die wedstrijd me voor de geest staat is dat je geen moment het gevoel had dat we konden verliezen. Zelfs niet toen de Russen een strafschop kregen. Want wij hadden Van Breukelen en het boekje van Reker. En ook al moesten we in de finale van 2010 aantreden als underdog, we dachten meer aan '88 dan aan '78. Toch zou de finale veel meer op die vorige finale tegen Argentinie lijken.

De finale begint echter met waanzinnig wervelend voetbal van Oranje. Robben is weer fit en zorgt voor fantastisch veel dreiging. Je raakt er van overtuigd, dit Oranje kan niet verliezen. Het is wachten op een doelpunt. De Argentijnen hebben we nog niet gezien. Dat het bij rust nog 0-0 is, mag eigenlijk geen naam hebben.

Tijdens die eerste helft gaat Maradonna zich te buiten aan de meest uitzinnige capriolen langs de kant. De Argentijnse oefenmeester is woedend ontevreden over het optreden van zijn mannen en als geslagen honden volgen ze hem de kleedkamer in. Wanneer ze er weer uitkomen, staan de Nederlanders al op het veld op ze te wachten, klaar voor de slacht - zo voelt het. Het zijn echter de blauwwitten van de pampa die als een bliksem de wedstrijd oppakken en in de openingsseconden 1-0 maken.

Oranje laat zich niet gekmaken. De eerste helft laat het prachtig voetbal zien en ook in de tweede helft zal het weer op diezelfde wijze de wedstrijd domineren. Als maar alleen die bal erin wil gaan. Ondanks alle hoogstandjes lukt dat steeds niet. Er worden wel twee doelpunten van Van Persie wegens vermeend buitenspel afgekeurd, zodat de tijd begint te klemmen. Maradonna gaat weer rustig op de bank zitten en dan krijgt Van Persie eindelijk toch een goal goedgekeurd. Nog een paar minuten te gaan en Babel schiet op de paal. Het lijkt Rensenbrink wel.

In de verlenging blijft Oranje de wedstrijd domineren. Arjen Robben begint al een beetje te strompelen - hij heeft nog geen enkele wedstrijd 90 minuten volgespeeld en nu staat hij er al 100 op het veld. Van Marwijk twijfelt om hem te wisselen. Hij vraagt en gebaart. Robben maakt een weifelende indruk, Huntelaar komt van de bank, maar de bondscoach aarzelt. Hij wacht, gebiologeerd door weer een onnavolgbare actie die Robben uit zijn kwetsbare lichaam weet te persen. Van rechts trekt hij naar binnen, het hele Argentijnse elftal staan in de zestien en Arjen schiet.

Hoe kan zo'n schot een doelpunt worden? Het is natuurlijk niet zo raar om het te proberen. In de melee van verdedigers is immers ook geen voorzet te geven. En er staan zoveel mannen voor de keeper, dat hem redelijk het zicht ontnomen wordt. Daar staat tegenover dat de ruimte zo klein is dat alleen een buitengewoon nauwkeurig schot van een buitengewoon technisch begaafde speler het gat kan vinden. Robben is zo'n speler en dit is het schot waar we op zitten te wachten. Alle Argentijnse ledematen reiken naar het projectiel dat tussen hen doorvliegt, maar geen van ze raakt de Jabulani. Hij komt pas tot stilstand in het net. 2-1 en dat zal ook de eindstand zijn.

Dames en heren, Nederland is de wereldkampioen voetbal van 2010.