woensdag 30 juni 2010

Hoe gaat het verkeerd

Goed dan, ik ben pessimistisch over ons vermogen om de Brazilianen te verslaan. En ik meende te mogen stellen dat de topvorm nog te ver weg is. Maar stel nu eens dat de topvorm er ineens wel is. Dat kan best. Dit is de eerste topwedstrijd, dit is voor al onze jongens de kans om eens te laten zien wat ze allemaal kunnen. EN we zijn in de underdogpositie gekomen.

Dan nog. Ook als alle schakels op hun plaats vallen, ook dan kan het fout gaan. Hier is mijn lijstje nachtmerries.

Schandaal
Er kan een mediastorm opsteken. Teveel aandacht voor zaken buiten het voetbal, nog voor de wedstrijd begint. Het zwembadverhaal deed Oranje geen goed in 1974. En de miskraam bij familie Bouhlarouz in 2008 sloeg ook slecht in - vind ik. Iets minder sterk voorbeeld is het Argentijnse geklaag over de manchet van Rene van de Kerkhof in 1978. Zo kan je al verkeerd beginnen.

Het eerste doelpunt
In een WK met zo weinig goals is het cruciaal wie als eerste scoort. En als dat de tegenstander is? Behalve Griekenland in een duel tegen 10 Nigerianen, heeft volgens mij nog niemand een achterstand in een overwinning omgezet.

Ruzie
Is het nou allemaal koek en ei in onze ploeg. Zijn er echt geen wrijvingen tussen Van Persie en Sneijder - of wie dan ook. Juist in zo'n gespannen pot kan de bom opeens barsten.

Off day
We hadden het over Oranje opeens in topvorm, maar het kan ook precies andersom zijn: de totale ontmanteling.

Aanslag
Er zijn velen die zeggen dat Nederland met Robben 50% beter is. Wat nu als de Brazilianen een aanslag, op of buiten het veld, plegen op hem?

Eigen doelpunt
Hoe ging het tegen Denemarken? Zoals we kunnen profiteren van een eigen doelpunt, zo kunnen we er ook door geveld worden.

Incident
1990, de eerste topwedstrijd: Duitsland. Natuurlijk waren de spanningen toen veel groter, evenals de frustratie. Maar toch, zoals het spuugincident toen, kan er ook nu een incident voorvallen dat de wedstrijd smoort.

Last minute gasp
We hebben het al heel lang niet meer aan den lijve ondervonden, maar het bestaat nog altijd: een doelpunt in de laatste minuut die alles verandert - en je kan er niets meer aan doen.

Blessure
Als vroeg in de wedstrijd Robben of De Jong geblesseerd raken. Wat doen we dan? Zijn we toch behoorlijk in kracht geminderd.

Scheids
Tegenwoordig moet je niet alleen bang zijn voor de tegenstander, je moet ook bang zijn voor de scheidsrechter. Makkelijk gegeven kaarten, al was het maar een geel voor een speler die dan de volgende wedstrijd moet missen (hoe zit het met de amnestie?). Een overdreven rode kaart. Of een dwaling, stonden Romario en Bebeto niet buitenspel? Kregen Klinsmann en Vittek (en vele anderen) niet veel te makkelijk een penalty? Werd ons een penalty onthouden? Of een loepzuiver doelpunt. Of worden we van een kans gehouden wegens een vermeend buitenspel?
Bedenk bovendien dat in een Europees-Zuidamerikaans duel er geen arbitrage mag worden gedaan door een van beide continenten, zodat je meteen al van de beste scheidsrechters afgesloten raakt.

Penalties
Je kan ze ook winnen, maar je kan ze ook verliezen en het is meer een loterij dan een krachtmeting.

Pech
Ten slotte kan het je aan geluk ontbreken. Je kan alles goed doen en toch loopt er iets op een stomme manier scheef. Ga er maar aan staan.

Geen opmerkingen: