woensdag 20 oktober 2010

Overdadige euforie

Het werd de eerste Champions League overwinning voor een Nederlandse club sinds 2008. Dat op zichzelf laat al zien hoe droevig het Nederlandse voetbal op Europees niveau ervoor staat. Dus waarom zo blij met Ajax' 2-1 tegen Auxerre?

Des te erger is het dat die overwinning gepaard ging met een rode kaart, met een overbodig tegendoelpunt en meer van dat soort momenten van zwakte die in het echte topvoetbal dodelijk zijn.

Meer dan een teken dat het misschien weer de goede kant op gaat is deze uitslag er een die bevestigt waar we nu eigenlijk staan.

zondag 17 oktober 2010

Soeverein aan kop

Terwijl het nog maar afwachten is of de Nederlandse clubs iets klaarspelen in de Champions League en of the organisatie van het WK 2018 wordt binnengehaald, heeft Oranje in de aanloop van het EK 2012 soeverein de leiding in de grope genomen door op overtuigende wijze de directe concurrent Zweden op de plaats te wijzen.

donderdag 16 september 2010

Kansloos

Na de 2-2 sensatie van Twente op Dinsdag, hoopte je op net zo'n verrassing in het bezoek van Ajax bij Real Madrid. Zoals 15 jaar geleden...



Maar het werd wat anders

woensdag 15 september 2010

Debuut in de Champions League



Dit heet een goede start, maar hoe triest zal je zijn als het achteraf onvoldoende blijkt? Hadden ze toch moeten winnen? Of is dat teveel gevraagd. Deze 2-2 van Twente op Inter geldt als een grote verrassing volgens alle volgers. Dat hebben ze in ieder geval op zak.

zondag 5 september 2010

Na een verplicht nummertje

Goed, we zijn dus nu op weg naar het EK van 2012. De kwalificatie is begonnen met een duel tegen San Marino. Wat kan je er van zeggen?



Ik geloof niet dat dit het belangrijkste is. Ik denk haast wel dat Nederland zich zal kwalificeren voor het EK. En mocht ik onterecth optimistisch zijn, dan is het nog veel te vroeg dat daar iets van blijkt.

Maar wat is er nou ECHT van belang voor Oranje? Als je blijft vasthouden aan een wereldtitel als doel, dan moet het Nederlands voetbal als geheel groeien. Dan gaat het minder om een potje tegen San Marino, dan gaat het om goede resultaten voor de clubs in Europa. Voor status, voor ervaring, voor geld.

donderdag 5 augustus 2010

Eredivisie, Champions League

Morgen begint de eredivisie te voetballen. Dat is een heel andere spanningsboog dan een WK. Dat is een jaar lang voetballen, een volledige competitie, gestaag punten sprokkelen. Hoewel ik hier ook een ploeg heb, Ajax, die ik net zo graag zie winnen als Oranje op een WK is het anders kijken, anders er naartoe leven.

De Champions League heeft wat meer de glitter en de korte, heftige spanningsbogen zoals een WK en ook hier mogen Nederlandse ploegen mijn gevoelens opstoken. Twente en Ajax. (Niet meer toch?) De CL is voor mij eigenlijk een beetje te voreg begonnen. Die voorrondes kan ik niet zo goed zetten. Zodat Ajax al in eigen huis 1-1 tegen PAOK had gespeeld voor ik er erg in had.

1-1 thuis is een slechte uitgangspositie. Gaan we dan meteen er al uitvliegen? Nee, want uit werd het 3-3



dinsdag 13 juli 2010

Mochten ze wel even laten weten

Zonder enige hoop geplaatst te worden, schreef ik een korte column en stuurde het op naar Voetbal International. Tot mijn stomme verbazing sta ik erin:

Met voetbal heeft het niets te maken


maandag 12 juli 2010

Geweldig! Missie geslaagd!!

Het is gelukt! De onvermijdelijke nederlaag kwam en de koude douche was kort, kalm en nu staan we hier verfrist en zonder kater. Nederland heeft verloren, maar Gezond WK heeft gewonnen.

Zo kunnen we WKs en EKs volgen. Meeleven, genieten, hopen, fantaseren en moeiteloos de ondergang incasseren. Het was mooi zolang het duurde en nu het afgelopen is, kunnen we vol goede moed verder.



Wesley Sneijder, die ik ooit een onverteerbaar rotjoch vond, maakte opnieuw voor de camera veel indruk op mij. Met deze jongen zie ik het wel zitten. 2012, we komen er aan.

zondag 11 juli 2010

Het Orakel is nog niet klaar

Mijn orakel dit WK was niet de inktvis of de parkiet, maar de geplukte en al dan niet gepelde noten van mijn collega op het werk. Zijn verzameling kwam steeds overeen met het doelsaldo van Oranje en zo kon je de komende uitslag in de noten lezen: ongepelde noten (kleur oranje) doelpunten voor, gepelde noten (kleur beige) doelpunten tegen.

En hoe staat het saldo vandaag, voor ik vertrek van kantoor? Er zijn vijf nieuwe noten bij...
De vorige keer kwam daar nog verandering in, omdat mijn collega langer doorwerkte dan ik. Dus ik heb hem gevraagd of hij vandaag nog nieuwe gaat plukken. Antwoord: nee. Ga je nog noten pellen voor je weggaat? Antwoord: Ik denk het wel.

Dat betekent voor vanavond, vijf doelpunten, maar de verdeling is me niet bekend. Zoals het nu staat is het 5-0, maar ja, met elke noot die van zijn jasje ontdaan wordt, verschuift er een goaltje naar de Spanjaarden.

Dus het blijft spannend. En om de spanning wat te verlichten: zingen...

De drank staat klaar

Vandaag moet het dus gaan gebeuren. Een kans van eens in de 32 jaar en ondanks mijn aangemeten pessimisme op dit blog, ben ik gematigd positief. Als niet over het spel van onze jongens en de uitslag, dan wel over mijn vermogen om wat voor tegenslag dan ook mentaal op te vangen.

Mocht mijn zwartgallige voorstellingsvermogen overtroffen worden, dan staat mijn eigen gebrouwen gemberlikeur klaar om het leed te verzachten.

Eerder over de drank:
Mijn eigen gemberger,
Mijn gemberbocht.

De voorspellingen

Het is niet zo overweldigend als aan de vooravond van de match tegen Brazilie toen vrijwel alle voorspellers op het internet een nederlaag voor Oranje aankondigden, maar ook nu worden wij als underdog gezien:

goal.com:
Nederland - Spanje 0-2
bleacherreport.com:
Nederland - Spanje 2-4
associatedcontent.com:
Nederland - Spanje 0-1
globalpost.com:
Nederland - Spanje 0-1
bleacherreport.com:
Nederland - Spanje 1-2
internationalsoccer.suite101.com: Nederland - Spanje 1-2
thesportsgeek.com: Nederland - Spanje 1-2
castrol predictor: Nederland 43% Spanje 57%
worldcorrespondents.com: Nederland wint
sports.inquirer.netNederland - Spanje 2-1
associatedcontent.comNederland - Spanje 2-1 (nvl)

zaterdag 10 juli 2010

Afrekening

Hadden wij niet nog een appeltje te schillen met Spanje?

Onverwoestbaar optimisme

Wat is het ergste dat er nu nog kan gebeuren? We verliezen - niet leuk, maar is dat nou zo'n asgrouwe domper zoals we bij alle voorgaande toernooien hebben meegemaakt? Wil het zo'n katterige teleurstelling worden, dan moet het een speciaal pijnlijke nederlaag worden. Want hoe je het ook wendt of keert, ook als we tweede worden is het WK eigenlijk geslaagd.

Dus ik zoek naar de doemscenarios en ik kan ze niet goed vinden. Je kan een voorsprong verspelen. Je kan jezelf de das omdoen met bijvoorbeeld rood voor Van Bommel. Je kan vreselijk van de mat gespeeld worden. Je kan benadeeld worden door de scheidsrechter. Maar dat zijn min of meer normale verliezen. Sterker nog, de kater zit hem er dan in dat je het misschien toch had kunnen winnen als je meer een normale wedstrijd had gehad. En hoe katterig is dat nou helemaal.

Het lukt me niet om het veel erger dan dit te bedenken. En dus lijken we een normale kans te maken. Misschien is Spanje beter; zo lijken de meeste kenners erover te denken, maar dan heb je nog altijd een gerede kans. En het blijft een finale.

Kortom, ik ben ontspannen. Ik heb goede hoop te genieten en het lijkt erop dat het een gezond WK is geworden. De enige vraag die blijft is: zijn we echt op de proef gesteld?

vrijdag 9 juli 2010

Wat een charisma

Onderstaand interview met Wesley Sneijder maakte opnieuw erg veel indruk bij mij. Vastberadenheid, wilskracht, doelbewustheid, mentale rust en balans - wat voor moois komt er allemaal over...

donderdag 8 juli 2010

Duitsland wordt Wereldkampioen

Ik kan het niet laten. Als we het over bijgeloof hebben - dit vond ik op het net, voordat Duitsland door Spanje uitgeschakeld werd.

WK Liedjes

De grote hit lijkt te worden. Mejesteit met Guus Meeuwis en Youp van 't Hek



Maar deze vond ik leuker en hiermee is bovendien voor mij dit blog begonnen - Zing! met Jan en Ali:

Nou gaan we winnen ook

De orakels hadden het toch goed en we gaan een finale tegen Spanje tegemoet. Hoe het nou moet met ons volkslied (Hispanje heb ik altijd geeerd) laat ik maar even in het midden. Blogger Ronald van den Boogaard (de enige lezer van mijn Gezond WK) heeft dit al twee keer voorspeld. De eerste keer zei hij dat we gingen winnen met penalties en de tweede keer bracht hij een 3-1 overwinning.

Terwijl de main stream onder de voetbalkenners meer kans aan Spanje lijkt te gaan geven (schrijf ik na twee podcasts gehoord te hebben), lijkt mij dat de Nederlandse spelers heel erg wilskrachtig zullen zijn. Kijk maar eens naar Kuijt en Robben in deze video. (Waar overigens beelden van de wedstrijd in zitten en die ze desondanks vergeten zijn af te schermen van deze eenzame Nederlander in den vreemde)

woensdag 7 juli 2010

Bijgestelde voorspelling

Hoe zat het nou met de palmnoten van mijn collega, die zo nauwkeurig het doelsaldo van Oranje kon voorspellen? Toen ik gistermiddag wegging waren er drie ongepelde noten bijgekomen en verwachtte ik een 3-0 overwinning.

Feit was dat hijzelf nog door bleef werken en naar nu blijkt heeft hij nog weer van de palm geplukt en bovendien twee noten van hun jasje ontdaan. En zo stond het, zonder dat ik het had gezien, 3-2 in de noten.


Ach die orakels hebben het ook wel eens fout. De Duitse inktvis gaat waarschijnlijk ook de mist in vanavond, want we krijgen natuurlijk een Nederland-Duitsland finale.

He wat? Staan we in de finale?!

Dit heb ik geloof ik nog nooit gedaan. Meteen na het laatste fluitsignaal de TV uit. Ja bij verliespartijen doe ik dat, maar als we winnen? Dan kan de nazit mij niet lang genoeg zijn. En als de TV niets meer brengt, dan ga ik het internet op. Maar deze wedstrijd vond ik zo vervelend, dat ik blij was dat hij afgelopen was. Zo kan Oranje me dus zelfs frustreren als het wint.

Nu, de volgende ochtend is het wel weer leuk. En de stemming kwam terug bij het onderstaande filmpje van de NOS. Het was er een die ik gelukkig mag zien. Stel nou toch dat ik niet hier, maar in een of ander verweggistan zou wonen, waar ze geen barst om voetbal geven en ik de TV niet zou kunnen verstaan. Dan loop je het WK mooi mis en dan is het des te frustrerender wat de NOS allemaal via het internet brengt, maar waar je wegens je IP geweigerd wordt.

dinsdag 6 juli 2010

De drank is klaar

Waar ging het nou om op dit blog? Om de kater af te zweren - toch? Maar hoe fout kan het nog gaan? Het zou het ergste geweest zijn om tegen Slowakije te sneuvelen. Ook als er nu twee druilerige rotwedstrijden met smadelijke verliezen volgen, dan nog kan je zeggen: Oranje heeft de halve finale gehaald en in ieder geval als statistiek is dat een prima resultaat.

Dus de spanning begint een beetje van me af te glijden. Mijn gemberzeupie is trouwens rijp om gedronken te worden en mocht het me toch een beetje teveel worden vanavond, dan is er een ongezonde troost bij de hand. Maar dan volgt een kater die je zelf maakt.

Onze jongens kunnen al haast geen kwaad meer doen.

Wat zeggen de anderen? (2)

Net als voor de vorige wedstrijd, maar even een rondje langs de voorspellers

setpieceanalysts.com: Uruguay 2, Netherlands 2 (Uruguay advances 4-3 on PKs)
bleacherreport.com: Holland will reach its first World Cup final since 1978.
ciao.co.uk: 2-0 or 3-1 to Holland victory
thesportscampus.com: Uruguay 0-2 Netherlands
a2bworldcup.com: Uruguay 0-2 Holland
soccernet.espn.go.com: Netherlands 3-1 Uruguay
goal.com: Uruguay 0-2 Netherlands
worldcupblog.org: 2-0 to Netherlands

En wat zeggen de noten van mijn collega intussen? Een doelsaldo van 12-3 dat wil zeggen Uruguay - Nederland 0-3

Oranje broeken

Vanvond speelt Nederland volledig in Oranje - oranje shirts met oranje broeken. Dat gebeurt niet vaak en die ene keer die in mijn geheugen gegrift staat is de finale van 88. En ook toen hadden we net in de vorige wedstrijd tegen de favoriet met 1-0 achtergestaan en toch nog met 2-1 gewonnen.

maandag 5 juli 2010

Dit is geen formaliteit

Twee jaar geleden, na een formidabele start in Euro 2008, ontmoette ons elftal de Russen, die moesten we kunnen hebben. Toen het niet meteen goed liep, ontspoorde het spel van onze jongens en werd het niks. Ik ben bang voor een vergelijkbaar nonchalante zelfoverschatting in de wedstrijd tegen Uruguay.

Deze wedstrijd is geen formaliteit. Het is geen pot die we wel even winnen. De Uruguayanen laten zich niet zomaar van het veld schuiven.

Het zou geheel in stijl zijn en conform het principe dat Oranje me kapot laat gaan op het ergste moment als het juist hier gebeurt. Ik geloof dat nu verliezen pijnlijker zal zijn dan in de finale. Want verliezen van Duitsland of Spanje, hoe jammer ook, dat mag nog. Van Uruguay, met de haven in zicht, dat is de totale verspilling van een geslaagde campagne.

Oh wee...

Uruguay in de halve finale

De laatste keer dat Uruguay een halve finale speelde was in 1970. Deze wedstrijd ging tegen het Brazilie van Pele en let op hoe Uruguay op voorsprong komt.

Verder zie je hoe Pele een strafschop probeert te versieren en meteen daarna zie je hoe hij een uittrap van de keeper meteen pareert en bijna scoort. Ten slotte is er een beroemde truc waarmee hij de keeper omspeelt, de bal gaat rechts, Pele links en het wordt (opnieuw) net geen doelpunt.



Andere hoek, betere kleuren, maar een kortere samenvatting.

Geschiedenis

Wanneer speelde Nederland ooit tegen Uruguay? De enige partij die ik me kan herinneren en de enige die ik kon vinden op het net was de confrontatie uit 1974. Dat herinner ik me als een ijzersterk optreden van Oranje, maar let op hoeveel kansen Nederland krijgt en verprutst.



zondag 4 juli 2010

De komende voorspelling

Ik durf niets tegen mijn collega te zeggen. Hij heeft wel een keer gefronst toen ik al voor de derde keer zijn palmnoten verzameling fotografeerde met mijn mobiele telefoon. Het is jammer dat ik het niet eerder gedaan heb, maar het duurde even voordat ik het patroon doorhad.

Na de wedstrijd tegen Kameroen begon ik voro het eerst een verband te zien met de prestaties van het Nederlands elftal. Opeens had hij een van de noten uit zijn verzameling gepeld en lagen er een glanzend schone en vijf ongepelde noten. He, dacht ik, dat is precies het doelsaldo van Oranje.

En vlak voor de wedstrijd tegen Slowakije lag er opeens dit:


Zeven om twee, zou dat betekenen dat Oranje met 2-1 gaat winnen? En jawel. Dus dan ook maar meteen opletten hoe de stand is voordat de wedstrijd met Brazilie begon:


Negen om drie. Weer een uitslag van 2-1 in het voordeel van de onzen - toen heb ik er maar meteen over geschreven - De voorspellende palmnoten. Maar daarmee is de aandacht verhevigd. Hoewel Oranje niet elke dag speelt, maakt mijn collega wel bijn elke dag een ommetje langs zijn favoriete palm. En zo kwamen er vandaag weer twee noten bij.


Afwachten hoe het verder gaat, morgen en overmorgen, maar op deze manier staan we al met 2-0 voor.

Waar kwam het vandaan?

Wat kan er nog nabeschouwd worden over de match tegen Brazilie? Zeker door een niet-kenner zoals ik. Mijn lezers hebben echter gevraagd of ik wil terugkijken op de wedstrijd met het lijstje rampen dat ik oplepelde op woesndag: Hoe gaat het verkeerd? Welke van die kwalen speelden op en wie werd er door getroffen?

Het eerste doelpunt
Ik dacht, wie het eerst scoort die wint. Nederland werd door dit scenario getroffen, maar vocht terug en met succes

Aanslag
Hoewel Arjen Robben bekwaam kan duikelen, werden er toch ook heel wat aanslagen op hem gepleegd. Bastos had al drie keer geel kunnen krijgen, maar haalde de wissel met maar een kaart op zak. Kortom, een scenario waar Nederland onder had te lijden, maar niet cruciaal.

Melo en Cesar zitten mis - doelpunt Sneijder
Eigen doelpunt
Een dag lang dacht ik dat Brazilie hierdoor getroffen werd, maar uiteindelijk heeft de FIFA besloten dat niet Felipe Melo, maar Sneijder het tweede doelpunt heeft gemaakt.

De conclusie moet zijn dat onze jongens toch niet de zwakke mentaliteit hebben waar ik voor gevreesd heb. Of?

Het is een ding om tot het gaatje te gaan in een wedstrijd tegen de kampioen der kampioenen. Ook als je achterstaat en ondanks een fel gevecht verliest, hoef je niet om te gaan met twijfels over fundamenteel falen, of over gerechtvaardigde resultaten.

Dat is heel anders tegen een zwakkere tegenstander. Daarmee wil ik zeggen dat wellicht meer nog dan Brazilie, Uruguay een test voor de Nederlandse mentaliteit zal zijn.

vrijdag 2 juli 2010

De voorspellende palmnoten

Ik heb een collega op kantoor die hier in de omgeving een palmsoort ontdekt heeft waarvan hij de noten verzamelt. In de afgelopen weken kwam er steeds weer eentje bij. En soms nam hij er een onder handen en ontdeed hem van zijn oranje vel. En opeens zag ik dat zijn verzameling precies overeenkomt met het doelsaldo van Oranje. Dat klopte voor de wedstrijd tegen Slowakije en nadien eveneens.



Vanmiddag, voordat ik naar huis ging, zag ik dat er weer een paar noten aan de verzameling waren toegevoegd. En ziehier de laatste uitbreiding van de collectie. Drie nieuwe noten. Een gepeld en twee ongepelde. Kortom twee doelpunten voor en een tegen - dat is het veranderde saldo. En dat kan niets anders betekenen dan dat Oranje met 2-1 de kwartfinale wint.

donderdag 1 juli 2010

Wat zeggen de anderen?

Een rondje langs de voorspellingen op het internet:

Goal.com: 2-1 Brazil
Yahoo.com: 2-1 Brazil
thesportscampus.com: 2-1 Brazil
associatedcontent.com: 4-2 Brazil
a2bworldcup.com: 3-1 Brazil
footbo.com: 1-0 Brazil
allheadlinenews.com: 3-2 Brazil
nesn.com: 3-2 Brazil
livegoals.com: Brazil to win.
sportsillustrated.cnn.com: Predicted winner: Brazil
ESPN.com: Brazil look by far the most likely to progress.
worldcup2010southafrica.com: Brazil look like they could get better and history tells us that the Dutch will fail.
voxy.co.nz: My head says Brazil but my heart says the Netherlands
Betonworldcup2010.com: if Holland can keep the ball in Brazil’s end of the pitch and attack instead of sit back, they could pull off a 2-1 win.
bleacherreport.com: 3-2 Netherlands (after extra time)

Ik ben niet de enige

Er zijn meer Nederlanders in dit land hier. En het onverschrokken optimisme viert ook bij hen de boventoon. Hoewel de vertegenwoordiger van de ambassade hier wel gewag maakt van een slechte staat van dienst tegen Brazilie. Plaats van handeling, een cafe in Tel Aviv waar de Nederlandse gemeenschap gewoontegetrouw de wedstrijden van Nederland komt kijken. En waar de TV natuurlijk graag een item over maakt.



Ik word elke keer weer uitgenodigd om in dit cafe naar de wedstrijd te komen kijken, maar daar brand ik mijn vingers maar liever niet aan.

Gokverslaving

Een voetbalsupporter, zelfs van de zwakste ploeg, mag hopen op iets moois. In voetbal kan alles gebeuren en daarom heeft het altijd zin om te blijven hopen. Het brengt je ertoe om altijd te blijven investeren in je geloof dat jouw elftal de mooiste prijs haalt.

Ook als het tien keer fout gaat, de volgende wedstrijd kan weer anders zijn. De bal heeft geen geheugen en de kleinste details kunnen een wedstrijd doen kantelen. En dus moet je altijd doorgaan. En op die manier is de toewijding voor je team als een gokverslaving.

En dat betekent dus ook dat je altijd je inzet moet verhogen. Wil het vorige verlies goedgemaakt worden, moet de volgende winst veel groter en eclatanter uitpakken. En zoals er voor een verslaafde geen veilig gokken bestaat, kan er geen veilig WK volgen voor zieken zoals ik zijn.

woensdag 30 juni 2010

Onze namen te grabbel

Ik ben veroordeeld tot de Israelische televisie bij dit WK. De streams van de NOS, kan ik niet volgen. Bijna alle videos van de programma's rondom het WK die door de NOS verzorgd worden kan ik ook niet zien. Ik meende een oplossing op Eurovision gevonden te hebben. En ik heb er tenminste een paar groepswedstrijden goed kunnen zien. Maar de partijen die er echt toe deden kwamen niet goed door. Te wenig bandwidth, vrees ik.

Aan het commentaar op de TV hier, ben ik inmiddels gewend, maar wat de aandacht blijft afleiden (ergeren is een te groot woord) zijn de verbasteringen van de Nederlandse namen. De enige naam die goed uitgesproken wordt is Van Persie, maar verder loopt het overal wel een beetje mis.

Van Marwijk - Wan Marvik
Roeben
Kuijt - Kout
Sneijder - Snaider
Robben - Roeben
Van der Vaart - Fànderwart
Van der Wiel - Fàndervil
Van Bommel - Wan Booml
De Jong - Dè Djongk
Van Bronckhorst - Wan Bronkorst
Heitinga - Hetinka
Elia - Ilya
Affelay - Aflee
Matthijsen - Mataisen
De Zeeuw - Dè Ziejoew
Stekelenburg - Sjtkèllenboer

Ik heb eigenlijk vooral medelijden met de commentator die besloten heeft dat onze keeper Sjtkèllenboer heet - hij breekt er iedere keer weer zijn tong over. Verder kan ik er niet over uit dat een speler als Robben die zoveel besprokken wordt en wiens naam zo gemakkelijk uit te spreken is, al werd het maar Roben, dat daar consequent en door iedereen Roeben van gemaakt wordt.

Hoe gaat het verkeerd

Goed dan, ik ben pessimistisch over ons vermogen om de Brazilianen te verslaan. En ik meende te mogen stellen dat de topvorm nog te ver weg is. Maar stel nu eens dat de topvorm er ineens wel is. Dat kan best. Dit is de eerste topwedstrijd, dit is voor al onze jongens de kans om eens te laten zien wat ze allemaal kunnen. EN we zijn in de underdogpositie gekomen.

Dan nog. Ook als alle schakels op hun plaats vallen, ook dan kan het fout gaan. Hier is mijn lijstje nachtmerries.

Schandaal
Er kan een mediastorm opsteken. Teveel aandacht voor zaken buiten het voetbal, nog voor de wedstrijd begint. Het zwembadverhaal deed Oranje geen goed in 1974. En de miskraam bij familie Bouhlarouz in 2008 sloeg ook slecht in - vind ik. Iets minder sterk voorbeeld is het Argentijnse geklaag over de manchet van Rene van de Kerkhof in 1978. Zo kan je al verkeerd beginnen.

Het eerste doelpunt
In een WK met zo weinig goals is het cruciaal wie als eerste scoort. En als dat de tegenstander is? Behalve Griekenland in een duel tegen 10 Nigerianen, heeft volgens mij nog niemand een achterstand in een overwinning omgezet.

Ruzie
Is het nou allemaal koek en ei in onze ploeg. Zijn er echt geen wrijvingen tussen Van Persie en Sneijder - of wie dan ook. Juist in zo'n gespannen pot kan de bom opeens barsten.

Off day
We hadden het over Oranje opeens in topvorm, maar het kan ook precies andersom zijn: de totale ontmanteling.

Aanslag
Er zijn velen die zeggen dat Nederland met Robben 50% beter is. Wat nu als de Brazilianen een aanslag, op of buiten het veld, plegen op hem?

Eigen doelpunt
Hoe ging het tegen Denemarken? Zoals we kunnen profiteren van een eigen doelpunt, zo kunnen we er ook door geveld worden.

Incident
1990, de eerste topwedstrijd: Duitsland. Natuurlijk waren de spanningen toen veel groter, evenals de frustratie. Maar toch, zoals het spuugincident toen, kan er ook nu een incident voorvallen dat de wedstrijd smoort.

Last minute gasp
We hebben het al heel lang niet meer aan den lijve ondervonden, maar het bestaat nog altijd: een doelpunt in de laatste minuut die alles verandert - en je kan er niets meer aan doen.

Blessure
Als vroeg in de wedstrijd Robben of De Jong geblesseerd raken. Wat doen we dan? Zijn we toch behoorlijk in kracht geminderd.

Scheids
Tegenwoordig moet je niet alleen bang zijn voor de tegenstander, je moet ook bang zijn voor de scheidsrechter. Makkelijk gegeven kaarten, al was het maar een geel voor een speler die dan de volgende wedstrijd moet missen (hoe zit het met de amnestie?). Een overdreven rode kaart. Of een dwaling, stonden Romario en Bebeto niet buitenspel? Kregen Klinsmann en Vittek (en vele anderen) niet veel te makkelijk een penalty? Werd ons een penalty onthouden? Of een loepzuiver doelpunt. Of worden we van een kans gehouden wegens een vermeend buitenspel?
Bedenk bovendien dat in een Europees-Zuidamerikaans duel er geen arbitrage mag worden gedaan door een van beide continenten, zodat je meteen al van de beste scheidsrechters afgesloten raakt.

Penalties
Je kan ze ook winnen, maar je kan ze ook verliezen en het is meer een loterij dan een krachtmeting.

Pech
Ten slotte kan het je aan geluk ontbreken. Je kan alles goed doen en toch loopt er iets op een stomme manier scheef. Ga er maar aan staan.

Ik geloof er niks van

Vrijdag Nederland-Brazilie; de fans lopen over van zelfvertrouwen (vergelijk de lezerscommentaren over Nederland met die over Brazilie op WorldCupblog.org) en van de onzen verbaast mij dat nogal. Sterker nog, ik geloof helemaal niet dat we gaan winnen.

Ik zie het als volgt: de enige keer dat we van Brazilie wonnen in een wedstrijd om het echie, was in 1974. Toen was onze ploeg in absolute topvorm en waren de goddelijke kanaries de verdedigende kampioen, zonder Pele en met ietwat verzadiging. In 1994 en 1998 waren we toch voornamelijk de onderliggende partij, zelfs al vertoonden we ongeveer de beste vorm die we konden hebben. En toch verloren we. De huidige ploeg heeft nog niets van zijn topvorm laten zien en de tegenstander des te meer, plus dat het verre van verzadigd is als in 1974.

Kijk verder naar andere keren dat we in een topwedstrijd een topploeg ontmoetten. 2008, Italie en Frankrijk al over the top. Rusland op weg naar boven en prompt konden we het niet aan. 2006, Portugal, niet eens zo op en top, maar we gingen wel tenonder. 2004, Portugal ook al. 2000, Italie; hoeveel penalties kan je verprutsen zonder te verliezen? 1998, ah 1998!

In 1998 hadden we een pittige tegenstander in de kwartfinale: Argentinie. Dat is de laatste keer dat ik me een echte topwedstrijd met een overwinning kan herinneren.

En daarvoor? 1994: Brazilie. 1992 Denemarken - auw! 1990 Duitsland. 1988 , ah 1988!

1988: Duitsland en de Sovjetunie. En dan heb je ook nog 1978 met Oostenrijk, Duitsland en Italie. 1974 met Argentinie en Brazilie.

Kortom, willen we iets dan moet er een prestatie volgen a la 1998, 1988, 1978, 1974. Alles geven en hopen op het beste. Maar ik heb nog geen moment gezien dat deze ploeg alles kan geven.

dinsdag 29 juni 2010

Als het niet beter wordt dan dit

Onafhankelijk van de kwaliteit van het spel of het spektakel, naarmate een toernooi vordert, neemt mijn optimisme toch altijd irrationele vormen aan. Maar als ik mij de vraag stel of ik echt tevreden ben als het bij een kwartfinale blijft, dan is het antwoord toch duidelijk nee. En dat terwijl ik al jaren vind dat een kwartfinale op het WK een goede prestatie mag heten. Dat is waar we thuishoren en als het niet verder komt moet je tevreden zijn.

Dat mag dan zo zijn en als we consequent elk WK tenminste de kwartfinale halen, dan is het uitstekend, maar ik zal me toch beroofd voelen. Niet dat ik denk dat we maar even van Brazilie kunnen winnen of dat het erg is als we van de kanariepietjes verliezen. Wat mij zal storen is dat ik nauwelijks de tijd heb gehad om echt te genieten. Minder dan een uur Robben, een enkele Van Persie goal en geen enkele afgemeten overwinning.

Dat is wat me zorgen baart, dat we eruit vliegen voordat we ons beste voetbal hebben laten zien. We hebben nog niet gekregen waar we voor betaald hebben. Schrale troost is dat de val minder diep zal zijn, maar dat zal ik dan aan mijn fletse team te danken hebben en niet aan een succesvolle blogtherapie op Gezond WK.

maandag 28 juni 2010

Mijn gemberbocht

Als je je ellende gaat verdrinken, doe dat dan met slechte drank. De gemberlikeur die ik maak is zo'n gevaarlijk bocht.

Ik kan hier weliswaar geen interessante drankjes kopen die ik uit Nederland kende, maar wat hier weer wel te koop is -in de supermarkt zelfs- is 96% zuivere alcohol voor consumptie (wat de Amerikanen 'rot gut' noemen). Die meng ik met suiker en verse gember (in reepjes gesneden) en die verdun ik met de helft water. Twee weken laten staan (af en toe schudden) en je hebt een uitstekend minderwaardig drankje.

Voor degene die dit wil nadoen, maar geen toegang to pure alcohol heeft: neem de goedkoopste wodka/gin/jenever/tequila die je slijter onder aan het schap heeft staan. Mengen met suiker en vers gesneden gember. Twee weken wachten en klaar is je bocht.

0.75 liter alcohol
0.75 liter water
200 gram verse gember
1 a 2 kopjes suiker (naar smaak)

zaterdag 26 juni 2010

Drank: mijn eigen gemberger

We zijn nu toegekomen aan de bangste wedstrijd van het WK. Het was natuurlijk erger geweest als we de groepsfase niet overleefd hadden, maar dat had nooit aan een enkele wedstrijd gehangen - enkele theoretische draken daargelaten. Maar nu is het de laatste zestien, tegenstander Slowakije en daar moet eenvoudigweg van gewonnen worden, anders is het een afgang. En ik voel hem al aankomen, als het fout gaat, gaat het fout op het pijnlijkste moment.

Ik ben niet meer te redden wat betreft enthousiasme (niet meer te temperen), optimisme (in surrealistische sferen) en opgeklopte betrokkenheid. Kortom: zoals ik al voelde aankomen, het kan alleen maar dramatisch fout gaan, de mentale klap zit in de situatie ingebakken en mogelijk dat die maandag al komt.

Wat te doen? Ik weet het niet, maar de drank staat al klaar. Ik heb mij bekwaamd in het brouwen van een gemberlikeur. Dat kwam na een mislukte poging iets als berenburger na te maken, daar ik dit soort drankjes hier ten lande niet kan krijgen. De verse gember ligt al te rijpen in de weckfles. Elk moment is het klaar voor consumptie en maandag kan ik me er al aan bezatten.

dinsdag 22 juni 2010

Het gevaar van de Schwalbe

Er is nog een zorg die me niet loslaat: aangesmeerde kaarten en loos gegeven vrije of strafschoppen.

Je ziet op dit WK (net als op eerdere trouwens) dat FIFA er veel aan gelegen is om de scheidsrechters streng en consistent te laten fluiten. Maar behalve dat het gefluit er niet beter van is geworden, heeft dat als onbedoelde bijwerking dat de arbitrale beslissing te voorspelbaar zijn geworden. En dat is koren op de molen der simulanten.

Zo kunnen we afgeschoten worden door de Schwalbe.

maandag 21 juni 2010

Stranden bij de laatste 16

Mocht er al een lichte euforie zijn omdat de onzen zich al geplaatst hebben voor de tweede ronde. Euforie, want in tegenstelling tot menig ander groot team, en getemperd want het spel is nog niet weergaloos. Voor je het weet praten we al over de kwartfinale, maar wacht even mensen.

Let op wat er in groep F gebeurt. Daar worstel Italie en alleen als het ze niet vreselijk mee zit (en ook weer niet vreselijk tegen zit), dan komen ze door dankzij een tweede plaats. En dan zitten wij met ze opgescheept.

Dat zou toch ook klassiek zijn? Italie dat slecht start en zich herpakt in de tweede ronde. Nederland als ideale tegenstander, waartegen ze zich zonder gene kunnen ingraven. En dan winnen natuurlijk. Nee een aangeslagen Italie is niet iets waar we erg blij mee moeten zijn als 8e finale wedstrijd.

zondag 20 juni 2010

Kalm doorgaan

Ik kan me niet herinneren dat ik zo kalm naar een wedstrijd van het Nederlands Elftal heb gekeken - of het moet de finale 1988 zijn geweest. Het deerde me geen moment dat Oranje niet gevaarlijk was (of leek). Het was een weldadig voorbeeld van geduldig controleren. Niet dat ik veel verstand van voetbal heb, maar zo kwam het in ieder geval over.

Ik twijfelde er geen moment aan dat ons doelpunt wel zou komen. Ik was me er bovendien van bewust dat ook zonder doelpunt er geen man over boord zou zijn. Liever zie ik ons natuurlijk wel winnen. En geheel naar verwachting kwam die overwinning ook.

Later op de avond kwam daar dan nog bij dat de Denen Kameroen versloegen en de plek in de tweede ronde een feit is. Het haalt wel alle angels uit de laatste partij en daar heb ik dan weer geen goede herinnering aan uit 2008 en 2006 (Roemenie, Argentinie), maar de controle van de wedstridj tegen Japan geeft veel vertrouwen. En dat is natuurlijk waar het meestal tegenvalt. Oh wee.

zaterdag 19 juni 2010

Dat kan niet goed gaan

Met zoveel teleurstellingen in dit WK, heb ik er weinig vertrouwen in dat het met Oranje anders zal zijn.

Het is niet zo dat ik persoonlijk teleurgesteld ben in Italie, Frankrijk, Engeland, Duitsland of Spanje. Ik vind het echter wel een veeg teken dat de elftallen van deze grote voetballanden niet in staat zijn gebleken een goed resultaat af te dwingen toen ze het echt nodig hadden. Het lijkt me dat dit WK het WK van de onmacht is.

En trouwens, ook als Oranje ons van dit soort frustraties spaart in de wedstrijd tegen Japan, dan wacht ons een spelletje om des keizers baard tegen Kameroen.

dinsdag 15 juni 2010

NOS WK-stream bekijken vanuit het buitenland

Hier is een belangrijke vondst die ik heb gedaan. Op de website van Eurovision Sports kan je de officiele Eurovisie streams bekijken. Als je klikt op Channels 1-12, is de eerste in het rijtje de stream van de NOS. Dit is bereikbaar voor alle IP's - voor zover ik kan zien. Mocht je de NOS niet onder 1-12 vinden (dat gebeurt heel af en toe), probeer dan de lijsten 13-24 of 25-36.


De kwaliteit is heel behoorlijk. Met een niet al te sterke internetverbinding heb ik hele wedstrijden kunnen zien. Dit in tegenstelling tot de streams op NOS.nl, waar de beelden zijn voorbehouden aan kijkers met een Nederlands IP. Daar krijgen buitenlanders als ik dit:


Behalve de NOS, zijn de streams van nog ruim dertig bij Eurovisie aangesloten netwerken te bekijken.


LET OP:

De meest bezochte pagina's op dit blog gaan over de verschillende mogelijkheden om het WK of EK via de PC te bekijken. Helaas is de informatie vaak al snel achterhaald, maar niet getreurd, ik probeer de ontwikkelingen op de voet te volgen. Voor zover deze post verouderd is, zoek verder bij mijn andere posts:

Wedstrijd zien via de PC - HD kwaliteit, ook NOS
NOS stream in het buitenland
NOS WK-stream bekijken vanuit het buitenland

Label: volgen

Eigenlijk is dit het beste

Ik was buitengewoon tevreden over de wedstrijd Nederland-Denemarken. Het kon veel slechter, als het een eclatante overwinning met betoverend voetbal was geworden, dan waren we weer exuberant gaan hopen. En ook niet zo goed als het een gelijkspel of een nederlaag was geworden en we weer aan het lijden waren.



Nu was er een overwinning, zonder dat er geimponeerd was. Een goed resultaat, dat alle opening laat op een goed vervolg, maar geen excessief gedroom. Het is niet zoals in 2008 dat ik geheel delirisch was van de grote, swingende overwinningen op Italie en Frankrijk.

Maar wacht eens even... Hoe swingend waren die nu helemaal? Laat ook deze overwinning niet de ruimte tot het hebben van opgeklopte hoop? Is dit niet het moment geweest dat ik dacht: nu hebben we die ene slechte wedstrijd gehad, we hebben hem desondanks gewonnen en vanaf hier crescendo? Je gaat zo makkelijk voor de bijl. Beter dat de Denen die paar goede kansen die ze gehad hebben erin geschoten hadden. Dan waren we nu op tijd ontnuchterd.

maandag 14 juni 2010

Verleiding en uitstel

Toen ik dit blog begon en uitgebreid nadacht over het patroon dat in mijn fatale oranje-liefde zit, kwam ik al snel tot een vergelijking met een obsessieve, onmogelijke liefde. Ik vond het een te mooi beeld om meteen weg te geven en dus heb ik het stuk voor me uitgeschoven en gisteren werd me in zekere zin het gras voor de voeten weggemaaid door een column van Sander Collewijn in Voetbal International.

Hij legt de accenten net een beetje anders, maar het patroon is hetzelfde. Hij zegt: "Oranje is een preutse vrouw," waarmee de preutsheid de verklaring is voor de uitblijvende climax.

Verleiden, verleiden, verleiden en dan. Afmaken? Nee. Oranje maakt nooit af. Ze verleidt je als een mooie vrouw, waarvan je elke keer iets meer verwacht. Ze voert je mee naar de hemel, waar er geen morgen is. Alleen maar intens genieten. Als het puntje bij paaltje komt, geeft ze niet thuis. Ze peert hem. 'Een off-day', zegt ze er nog even bij. 'Ik voel me niet zo lekker', als je voor de eerste keer echt het karwei af kan maken.

Verliefd worden op mooie vrouwen is gevaarlijk. Net als kriebels in je buik krijgen van Oranje. En toch. Ook nu laat ik me weer verleiden. Of ze nou de grote vier heten of dat ik gewoon geniet van een invaller als Elia. Ik denk oprecht dat Nederland wereldkampioen kan worden.

Ik zou beter moeten weten. Ik kan de prozac alvast inslaan. Want Oranje is als een preutse vrouw, ze leidt je naar een orgasme dat nooit komt. (...)

Ik moet me gewoon afsluiten voor die Oranje kriebels.

Dit komt zeer nauw overeen met wat ik in gedachten had om te schrijven (hij doet het alleen veel beter), behalve dat ik in Oranje niet een preutse vrouw zag - eentje die niet thuis geeft omdat ze teveel inhibities heeft, maar juist een femme fatale. Een die zich genoeglijk je adoratie heeft laten aanleunen, maar die er op het cruciale moment niet is, niet uit preutsheid, maar uit gecalculeerde behaagzucht. Want voor haar, als je maar voldoende suggereert dat de ultieme climax erin zit (het allermooiste wereldkampioenschap ooit), dan zal de adoratie en het slaafse volgen nooit ophouden, zolang de climax nog komende is. Wat er na de climax komt is veel onzekerder. Of misschien is het wel zeker, dan moet er weer een komen en nog een en groter en beter maar steeds. Daarom is het in haar belang om het verlangen groot te houden, maar de consommatie klein. Alleen niet te klein om het vuur te doven.

En de geliefde? De verloren man met zijn ingebeelde Beatrice? Hij is verloren voor altijd. Zeker naarmate hij langer op haar verliefd is, dan heeft hij zich met zoveel passie aan haar verbonden dat alleen de climax het nog goedmaken kan. Enkel en alleen een totale demasquee kan hem van zijn obsessie afhelpen. Enkel als op onweerlegbare wijze hem in het gezicht geslagen wordt dat deze femme fatale hem manipuleert, dan kan hij, met groot afgrijzen en een gebroken hart, de banden doorsnijden en de obsessie doven.

Niet het wereldkampioenschap, maar drie ontnuchterend slechte wedstrijden tegen Denemarken, Japan en Kameroen kunnen ons van de ondergang redden.

vrijdag 11 juni 2010

Overschat, onderschat

Het begint bijna vervelend te worden. Je kan geen buitenlandse analist nalezen of hij schrijft over Oranje dat het heel goed kan spelen maar dat het gewoon wachten is totdat het team uit elkaar valt. Ook The Cup Running Over schrijft de Nederlandse ploeg deze implosieve neiging toe. Underperformance heet het hier. Desalniettemin worden onze jongens als zesde kanshebber in hun lijstje genoemd. Samen met Italie zijn we de tweede garnituur van kanshebbers. De te kloppen ploeg: Brazilie. EN ook dat zegt bijna iedereen, als die tenminste geen Spanje zegt.

Het is daarom wel aardig om ook het artikel op Eurosport te lezen waarin alle cliches over de deelnemers op een rijtje worden gezeten dan ontkracht met de realiteit. Echter, ook deze schrijver durft Nederland niet echt een kanshebber te noemen.

Stereotype: Aah, the Dutch. Everyone's second team (if Brazil have already been knocked out). Ever since the days of Johan Cruyff and Total Football in the 70s, Holland have been all about technical supremacy and mental fragility, mercurial brilliance and in-fighting. Even worse at penalties than England.

Reality: Sneijder and Arjen Robben (struggling with injury, as ever) provide sparkle, but the rest of the Dutch squad is as sturdy as a pair of clogs, as functional as a windmill... you get the idea. Disciplinarian coach Bert van Marwijk has moulded an unfussy squad with more emphasis on organisation than flair.

En wij Nederlanders? Wij zijn steeds meer overtuigd dat we wel wereldkampioen worden. Voor ons heeft het geen zin om naar de zwakke mentaliteit te kijken die onze buitenlandse evenknieen ons toezwaaien. Als je daar op let, dan heb je helemaal geen kans. En dus let je op de mooie kanten en dan schiet je in die richting door.

En zo lijkt Oranje zowel (door de anderen) het meest onderschat als (door ons) het meest overschatte team.

donderdag 10 juni 2010

Voor de poorten van de hel - Scenario's (3.7)

Wie herinnert zich de finale van '88? De manier waarop die wedstrijd me voor de geest staat is dat je geen moment het gevoel had dat we konden verliezen. Zelfs niet toen de Russen een strafschop kregen. Want wij hadden Van Breukelen en het boekje van Reker. En ook al moesten we in de finale van 2010 aantreden als underdog, we dachten meer aan '88 dan aan '78. Toch zou de finale veel meer op die vorige finale tegen Argentinie lijken.

De finale begint echter met waanzinnig wervelend voetbal van Oranje. Robben is weer fit en zorgt voor fantastisch veel dreiging. Je raakt er van overtuigd, dit Oranje kan niet verliezen. Het is wachten op een doelpunt. De Argentijnen hebben we nog niet gezien. Dat het bij rust nog 0-0 is, mag eigenlijk geen naam hebben.

Tijdens die eerste helft gaat Maradonna zich te buiten aan de meest uitzinnige capriolen langs de kant. De Argentijnse oefenmeester is woedend ontevreden over het optreden van zijn mannen en als geslagen honden volgen ze hem de kleedkamer in. Wanneer ze er weer uitkomen, staan de Nederlanders al op het veld op ze te wachten, klaar voor de slacht - zo voelt het. Het zijn echter de blauwwitten van de pampa die als een bliksem de wedstrijd oppakken en in de openingsseconden 1-0 maken.

Oranje laat zich niet gekmaken. De eerste helft laat het prachtig voetbal zien en ook in de tweede helft zal het weer op diezelfde wijze de wedstrijd domineren. Als maar alleen die bal erin wil gaan. Ondanks alle hoogstandjes lukt dat steeds niet. Er worden wel twee doelpunten van Van Persie wegens vermeend buitenspel afgekeurd, zodat de tijd begint te klemmen. Maradonna gaat weer rustig op de bank zitten en dan krijgt Van Persie eindelijk toch een goal goedgekeurd. Nog een paar minuten te gaan en Babel schiet op de paal. Het lijkt Rensenbrink wel.



In de verlenging blijft Oranje de wedstrijd domineren. Arjen Robben begint al een beetje te strompelen - hij heeft nog geen enkele wedstrijd 90 minuten volgespeeld en nu staat hij er al 100 op het veld. Van Marwijk twijfelt om hem te wisselen. Hij vraagt en gebaart. Robben maakt een weifelende indruk, Huntelaar komt van de bank, maar de bondscoach aarzelt. Hij wacht, gebiologeerd door weer een onnavolgbare actie die Robben uit zijn kwetsbare lichaam weet te persen. Van rechts trekt hij naar binnen, het hele Argentijnse elftal staan in de zestien en Arjen schiet.

Hoe kan zo'n schot een doelpunt worden? Het is natuurlijk niet zo raar om het te proberen. In de melee van verdedigers is immers ook geen voorzet te geven. En er staan zoveel mannen voor de keeper, dat hem redelijk het zicht ontnomen wordt. Daar staat tegenover dat de ruimte zo klein is dat alleen een buitengewoon nauwkeurig schot van een buitengewoon technisch begaafde speler het gat kan vinden. Robben is zo'n speler en dit is het schot waar we op zitten te wachten. Alle Argentijnse ledematen reiken naar het projectiel dat tussen hen doorvliegt, maar geen van ze raakt de Jabulani. Hij komt pas tot stilstand in het net. 2-1 en dat zal ook de eindstand zijn.

Dames en heren, Nederland is de wereldkampioen voetbal van 2010.

Lees dit verhaal terug:
De groep (deel 1),
De tweede ronde (deel 2),
De kwartfinale (deel 3),
De halve finale - open einde (deel 4),
De andere finalist (deel 5),
De halve finale - nu wel het einde (deel 6),
De finale (deel 7).

De uitslagen:
Nederland - Denemarken 2:3
Nederland - Japan 5:0
Nederland - Kameroen 2:1
Nederland - Italie 5:4 (na verlenging)
Nederland - Brazilie 3:2 (na verlenging)
Nederland - Frankrijk 2:1
Nederland - Argentinie 2:1 (na verlenging)

Alle uitslagen (spreadsheet download).

woensdag 9 juni 2010

Neerlands avontuur in Zuid-Afrika - Scenario's (3.6)

"Dit was onze slechtste wedstrijd op het toernooi," geeft Van Marwijk toe na afloop van de halve finale.
-Slechter dan tegen Denemarken?
-Ja, slechter dan die. Als je zo speelt heb je in de finale niets te zoeken.

De vragensteller schokschoudert. "Zo slecht was het toch ook weer niet?"

Maar de bondcoach is onverbiddelijk. "Je staat met 2-0 voor, er zijn nog twintig minuten op de klok, je controleert de wedstrijd. Dan moet je zo'n pot gewoon uitspelen. Zelfs met de 2-1 hoefden we nog niet te wanhopen, maar de organisatie raakte helemaal zoek. Zij namen het initiatief en zetten ons helemaal vast. Zoiets mag niet gebeuren."

"De verdediging bleef toch goed overeind. Dat was tegen de Denen niet het geval."

"Zij hebben tegen ons geluk gehad. Tegen de Fransen hebben wij geluk gehad."

"Zonder geluk word je geen wereldkampioen. In de finale nog zo'n wedstrijd als tegen Frankrijk en dan heb je de cup."

Van Marwijk lacht beschaamt."Zo zou ik hem niet willen winnen."

Nederland - Frankrijk werd 2-1, al leek het er op het einde niet op. En zo zou Oranje mogen aantreden in de finale tegen Argentinie.

Wordt vervolgd...

dinsdag 8 juni 2010

Neerlands avontuur in Zuid-Afrika - Scenario's (3.5)

Na drie eclatante overwinningen in de poule (3-2 op Nigeria, 9-0 op Zuid-Korea en 4-0 op Griekenland) ontdeden de Argentijnen zich in de tweede ronde met 3-1 van het gastland Zuid-Afrika, waarna de eerste echter confrontatie volgde tegen Joachim Loew's Duitsland dat ondanks alle uitvallers, geweldig had gepresteerd tot hier, zij het met niet weinig tegentreffers: (3-1 tegen Australie, 3-2 tegen Servie, 2-1 tegen Ghana en 4-3 in de tweede ronde op Algerije).

Niettemin kwamen de Duitsers met 1-0 voor en ook na de tegentreffer van wie anders dan Messi, namen ze brutaalweg ook de 2-1 voorsprong waarmee ook werd gerust. Na hervatting kregen de Argentijnen echt grip op de Duitsers en werd het uiteindelijk 3-2.

In de halve finale troffen de mannen rondom Messi - die hoge ogen gooide als topscorer van het toernooi met als enige concurrent Robin van Persie - het imponerende Spanje. De Spanjaarden hadden ook al vier overwinningen op zak: 3-0 op Zwitserland, 2-0 op Honduras, 3-0 op Chili en 3-2 op Ivoorkust in de tweede ronde)

De halve finale ging gelijk op. Argentinie kwam voor, Spanje maakte gelijk. Na rust kwam Spanje voor en Argentinie maakte gelijk. Pas tegen het einde van de wedstrijd werd voelbaar dat de Argentijnenmet Messi meer gevaar stichtten en dat de Spaanse organisatie aan twijfel onderhevig werd. En zo viel ook de treffer van Messi, 3-2, waarna de Argentijnse finaleplaats niet meer in gevaar kwam.

Tegen wie zou Messi moeten aantreden? Tegen de Nederlanders die in de halve finale een voorsprong op Frankrijk verdedigden? Of zouden de Fransen, die helemaal terug waren in hun spel, toch nog de overwinning gepakt hebben?

Wordt vervolgd...

maandag 7 juni 2010

Neerlands avontuur in Zuid-Afrika - Scenario's (3.4)

Om verder te kunnen met ons scenario - een scenario dat langs de poorten van de hel gaat - en te begrijpen hoe we aan onze tegenstander in de halve finale komen, moeten we eerst naar een hoop reeds verspeelde wedstrijden kijken.

Zo zien we bijvoorbeeld dat Ghana de tweede plaats heeft gepakt in groep D. Dit door winst op Servie en Australie en verlies tegen Duitsland.

Group D PL W DRAW L GF - GA PNT
Germany 3 3 0 0 8 - 4 9
Ghana 3 2 0 1 4 - 3 6
Serbia 3 1 0 2 5 - 6 3
Australia 3 0 0 3 2 - 6 0

Deze tweede plaats leverde een confrontatie op met de winnaar van Groep C Engeland, dat al zijn poulewedstrijden had gewonnen.

Group C PL W DRAW L GF - GA PNT
England 3 3 0 0 8 - 3 9
Algeria 3 1 1 1 7 - 9 4
Slovenia 3 1 1 1 6 - 6 4
USA 3 0 0 3 4 - 7 0



De tweede ronde wedstrijd tussen Engeland en Ghana was door 3-2 in het voordeel van de Britten beslist zodat die in de kwartfinale moesten aantreden tegen Frankrijk. De Fransen waren zover gekomen door Nigeria in de verlenging te verslaan. Nigeria was tweede geworden in haar groep na verlies tegen Argentinie, maar winst in de daarop volgende wedstrijden.


Group A PL W DRAW L GF - GA PNT
France 3 2 1 0 6 - 4 7
South Africa 3 1 2 0 7 - 5 5
Mexico 3 1 1 1 6 - 6 4
Uruguay 3 0 0 3 4 - 8 0







Group B PL W DRAW L GF - GA PNT
Argentina 3 3 0 0 16 - 2 9
Nigeria 3 2 0 1 8 - 4 6
Korea Republic 3 1 0 2 2 - 12 3
Greece 3 0 0 3 0 - 8 0


De kwarfinale tussen Frankrijk en Engeland werd een geweldige krachtmeting, waarin het enige minpunt was dat er erg veel kansen niet in doelpunten werden omgezet. Het uiteindelijke resultaat was 2-1 voor de Fransen en die mochten tegen de Nederlandse leeuwen optreden in de halve finale.

In de voorbeschouwingen wordt Oranje als underdog gezien. De ploeg heeft met zoveel moeite de halve finale bereikt en moet bovendien met derde keeper Michel Vorm aantreden als gevolg van de blessure van Stekelenburg en de schorsing van Boschker. De wedstrijd verloopt echter heel voorspoedig. In de eerste helft maakt Affelay 1-0 en halverwege de tweede helft volgt weer een doelpunt van Van Persie 2-0. Meteen daarna maakt Govou 2-1 en maakt een soort paniek zich van de spelers meester. Ondanks de achterstand lijken de Fransen opeens op een overwinning af te stevenen.

Wordt vervolgd...